КиноСАЩ- Взвод

Взвод

Амадеус

Отличен с:
4 награди „Оскар'"86: за най-добър филм, режисура, звук и монтаж;
3 награди „Златен глобус'"86 за: най-добър филм, режисура и второстепенна мъжка роля (Том Беринджър);
„Сребърна мечка" за режисура на Международния кинофестивал - Западен Берлин'87

Яростен обвинителен документ срещу безсмислената агресия на САЩ във Виетнам през 60-те години. Младият американец Крие тръгва за Югоизточна Азия като доброволец, с вярата, че ще се сражава за идеалите на своята родина. Но се оказва, че те не съществуват. Вместо тях - нечовешка умора и животински страх, алкохол и наркотици, садистични акции, омраза и тотално насилие...
В основата на творбата са залегнали автентични събития - самият Стоун, участвувайки във войната, е стигнал до горчивите прозрения на своя герой. „С кипяща ярост и с професионално майсторство Стоун е създал своя филм, който взривява съзнанието на американците, показвайки им това, което те биха искали да забравят. Заслуга на режисьора е, че той, както никой друг преди него, е разкрил потресаващата истина за Виетнам: реално отразявайки мислите и чувствата на американските войници, попаднали в ада на войната; прониквайки най-дълбоко в психологическите аспекти на трагедията във Виетнам."

сп. „Таим", Ню Йорк
По време на връчването на наградите „Оскар" режисьорът ОЛИВЪР СТОУН казва: „Иска ми се да вярвам, че отличията, които получи моят филм, означават, че вие, в края на краищата, сте разбрали какво беше за САЩ Виетнам. И че това никога не трябва да се повтори."