Кино награди

Награда на ФИПРЕССИ

Международната федерация на кино пресата (ФИПРЕССИ) е създадена през 1930 г., с цел да се пропагандира киноизкуството и да се защищават професионалните интереси на кинокритиците и киноведите. В нея влизат национални съюзи на кинематографистите от 27 страни (в това число 9 социалистически) и отделни представители на 4 държави. Секретариатът й се намира в Париж. От 1948 г. на големите международни фестивали заседава специално жури на ФИПРЕССИ. Присъжданите от него награди се ползувате голям авторитет сред международната кинематографична общественост. В момента вицепрезидент на ФИПРЕССИ е българският кинокритик, професор Ивайло Знеполски.


Златен глобус

Наградата „Златен глобус" не притежава блясъка на „Оскарите", но се ползува с голям авторитет сред кинематографичната общественост. Присъжда се ежегодно от Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд: за най-добър американски филм, за постижения в американското киноизкуство (за различни компоненти) и за най-добра чуждестранна кинотворба. Гласуването на наградите е тайно и връчването им се предава по телевизията.


Оскар

„Оскар" е най-авторитетната американска награда в областта на седмото изкуство. Историята й започва на 18 февруари 1929 година. Автор на статуетката, получила съвсем случайно името си в 1931 г, е художникът Седрик Гибънс. Тази най-престижна и най-популярна американска награда се присъжда ежегодно от Американската академия за киноизкуство и наука за най-добър американски (или английски) филм, за постижения в различните области на американското киноизкуство (20 компонента) и за най-добра чуждестранна кинотворба. Дава се и Почетен „Оскар" на видни творци за цялостния им принос в киноизкуството. Гласуването на наградите е тайно. Връчването им става през пролетта в Лос Анжелос, в тържествена и пищна обстановка, в присъствието на стотици кинозвезди, журналисти и фотографи. Церемонията се предава по телевизията.


Сезар

Наградата „Сезар" е учредена от Жорж Кравен през 1976 година и носи името на скулптура, автор на статуетката. „Сезар" е френски еквивалент на американската награда „Оскар". Определя се с тайно гласуване от 2000 професионалисти в киното, без участието на кинокритици. Присъжда се ежегодно за най-добър френски филм, за най-високи постижения във френското киноизкуство (за различни компоненти) и за най-добра чуждестранна кино творба.