Кино Великобритания

Мона Лиза

Мона Лиза  с Бобо Хоскинс

Отличен с: Голямата награда „Златен клас" и награда за най-добра мъжка роля (Боб Хоскинс) на Международния кинофестивал - Валядолид '86; награда за най-добра мъжка роля (Боб Хоскинс) на Международния ки­нофестивал - Кан '86; „Златен глобус" '86 за най-добър актьор (Боб Хоскинс)

След излизане от затвора, където е излежал 7-годишна присъда, дребният мошеник Джордж става шофьор на луксозна чернокожа проститутка. Но животът му на свобода съвсем не може да се нарече луксозен и свободен... Изграден със средствата на криминалния жанр и психологическата драма, филмът пресъздава потресаващата картина на „подземния свят" в лондонския квартал Сохо. Свят, в който царуват хладнокръвните престъпления и развратът, свят, в който животът сякаш няма никаква цена...

„Теоретически „Мона Лиза" е идеалната рецепта за британски трилър -със силното присъствие на Боб Хоскинс, с ефектните пейзажи от Сохо и с историята на една излъгана любов. Авторите не се стремят да демонстрират американските похвати на трилъра, въпреки че основният мотив е познат -„гангстерът с невинно сърце". Най-силните качества на филма са живото, чудесно присъствие на Боб Хоскинс и елементите на социална комедия, клоняща към ексцентрика..."
сп. „Мантли филм бюлетин", Лондон